Derfor bør du anskaffe dig en hængevugge

Som nybagte forældre kan junglen af udstyr til babyer være svær at navigere rundt i. Hvad kan du ikke leve uden? Og hvad er bare rart at have? Med tiden bliver flere og flere ting opfundet, og du kan som forældre hurtigt købe sig fattige i alverdens remedier.

Én af de ting, der dog har vist sig effektiv for mange familier, er en såkaldt hængevugge. Hængevugger fungerer på den måde, at man, som navnet antyder, hænger vuggen fra eksempelvis loftet eller en dørkam. Det giver en vuggende effekt, og den kan medbringes stort set over alt.

Babyer, som lider af kolik eller andre maveproblemer, falder lettere til ro i en hængevugge. Den stille vippen giver nemlig en beroligende effekt, som også hjælper barnet til en bedre søvn.

Efterhånden findes der mange hængevugger til babyer på markedet. Vi guider dig her til, hvordan du vælger den helt rette.

Forskellige typer hængevugger

En af de for tiden mest populære på markedet er Leander hængevuggen.

Leander hængevugge

Den har et minimalistisk og typisk skandinavisk design, som vil passe ind i langt de fleste hjem.  Den er hængt op i ét punkt, og man kan derfor nemt og uden brug af mange kræfter bevæge vuggen med én arm, så barnet føler sig trygt. Det stimulerer balancesansen og styrker udviklingen, og barnet kan selv sætte vuggen i små svingninger, så det får større bevidsthed om sin krop. De rolige og glidende bevægelser vil minde barnet om at være i sin mors mave.

En anden form for hængevugge er en babykøje. En babykøje er typisk lavet i et krafitgt stofmateriale. Babyen vil opleve, at babykøjen omslutter kroppen, hvilket også minder om den trygge tid i mors mave, da de rolige, vuggende bevægelser skaber ro.

Babykøjer leveres typisk med en fjeder, der er tilpasset babys vægt på 0-10 kg. Vuggen begynder at vugge svagt ved en samlet vægt (vugge + baby) på 5 kg, og den kan bruges op til omkring halvandet år.

Husk, at babykøjen skal hænge så lavt, at barnet ikke kommer til skade, hvis det selv kravler ud. Hæng den derfor eventuelt over  en seng eller læg en madras under. Du kan også få hængevugger som tvillinge babykøjer, så begge børn vugges i søvn på samme tid. Se en økologisk variant her.

Babykøje

Endelig findes der også hængevugger i flet. Den type vugger hænger typisk ned fra loftet, har en blød madras og minder udseendesmæssigt om en gammeldags mosekurv med sin runde form. Hængevuggen i flet vil oftest vugge fra side til side, mens en fjedrebaseret vugge vil vippe op og ned.

Den rette hængevugge for dig og dit barn

Alle børn er forskellige – det samme er forældres smag og budget. Det kan derfor være en god idé at låne en hængevugge, hvis muligt, og teste den af i en uge eller to, for på den måde at finde ud af om barnet kan lide den eller ej.

Nogle typer af hængevugger kræver en del plads, og det er altså afgørende, hvor stort et børneværelse, man har. Desuden skal hængevuggen også matche det budget, som du har sat for indkøb af babyudstyr, da der udover vugge skal indkøbes mange andre ting.

Hængevugger kan som regel bruges helt fra nyfødt og til maks. halvandet år. Nogle kan på grund af vægtbegrænsning kun bruges i barnets første halve leveår.

Du bør derfor sætte dig grundigt ind i hængevuggens fordele og ulemper, inden man gør dit køb. Sidst men ikke mindst bør du finde en vugge, som, du synes, er pæn og passer ind i værelsets eller hjemmets øvrige indretning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *